Sisteme de management integrate, ISO 9001 si ISO 14001

Sistem integrat Calitate – Mediu: diferite ca si scop, asemnatoare ca si structura.

In implementarea sistemelor de management, standardul ISO 14001 nu a avut la fel de succes ca standardul ISO 9001 , desi astazi integrarea standardului ISO 14001 in companii este in crestere.

Deoarece multe dintre companii au deja standardul ISO 9001 , ceea ce fac este integrarea ambelor standarde. Problemele care trebuie luate in considerare pentru a integra ambele sisteme de management sunt incercate sa fie rezolvate mai jos.

Procesele comune pe care le gasim sunt ciclurile de imbunatatire continua, care constau din urmatorii pasi: Planificati – Faceti – Verificati – Actionati , care au procese si cerinte comune, cum ar fi politica de mediu, obiective, neconformitati, actiuni corective si preventive etc. Procentul de cerinte comune a fost de 60% sau 70%, astfel incat procedurile sunt aceleasi.

Pentru a integra documentatia, aceasta trebuie facuta prin procedurile care specifica utilizarea acesteia atat pentru calitate, cat si pentru mediu.

sistem de management integrat calitate mediu ISO 9001 si ISO 14001

Certificarea sistemelor de management integrate inseamna reducerea costurilor.

In marea majoritate a companiilor au o procedura comuna, unele exemple pot fi controlul documentatiei, auditurile interne, comunicarea, neconformitatile, revizuirea de catre conducere etc.
Pentru a integra sarcinile, companiile pe tot parcursul anului trebuie sa indeplineasca sarcini periodice pentru cele doua sisteme de management.

In sistemul integrat, urmatoarele lucrari trebuie permise sa fie efectuate in acelasi timp; raportul de revizuire a managementului, auditurile interne, stabilirea planurilor de instruire, intretinere si verificare si monitorizarea indicatorilor.

Certificarea comuna poate fi realizata in acelasi timp prin solicitarea acesteia de la organismul de certificare, beneficiile pe care le implica sunt reducerea costurilor de certificare, deoarece acestea pot fi reduse cu pana la 40%.

Contacti-ne pentru cel mai bun pret din Romania.

Call Now Button