Exemplu de obligatiuni guvernamentale
Spuneti, de exemplu, ca ati investit 10.000 USD într-o obligatiune de stat pe 10 ani cu un cupon anual de 5%. În fiecare an, guvernul va va plati 5% din 10.000 A $ ca dobanda, iar la data scadentei va va restitui originalul A 10.000 $.
.
Cum functioneaza obligatiunile de stat?
Exemplu de obligatiuni guvernamentale
Spuneti, de exemplu, ca ati investit 10.000 USD într-o obligatiune de stat pe 10 ani cu un cupon anual de 5%. În fiecare an, guvernul va va plati 5% din 10.000 A $ ca dobanda, iar la data scadentei va va restitui originalul A 10.000 $.
Tipuri de obligatiuni de stat
Terminologia legata de legaturi poate face lucrurile sa para mult mai complicate decat sunt de fapt. Asta pentru ca fiecare tara care emite obligatiuni foloseste termeni diferiti pentru ei.
Obligatiunile de stat din Marea Britanie, de exemplu, sunt denumite scutiri. Scadenta fiecarei aururi este mentionata în nume, astfel încat o obligatiune guvernamentala din Marea Britanie care scade în doi ani se numeste aur de doi ani.
Între timp, în SUA obligatiunile sunt denumite trezoreri. Trezoreriile se împart în trei mari categorii, în functie de maturitatea lor:
- Bonurile de trezorerie (T-bill) expira în mai putin de un an
- Biletele de trezorerie (T-notes) expira într-un an pana la zece ani
- Obligatiunile de trezorerie expira în termen de peste zece ani
Alte tari vor folosi nume diferite pentru obligatiunile lor – deci, daca doriti sa tranzactionati obligatiuni de la guverne din afara SUA sau Marea Britanie, este o idee buna sa cercetati fiecare piata individual.
Obligatiuni indexate
De asemenea, puteti cumpara obligatiuni de stat care nu au cupoane fixe – în schimb, platile dobanzilor se vor deplasa în conformitate cu ratele inflatiei. În Marea Britanie, acestea sunt numite scrofe indexate, iar cuponul se muta cu indicele preturilor de vanzare cu amanuntul din Marea Britanie (RPI). În SUA, acestea sunt numite titluri de stat protejate împotriva inflatiei (TIPS).
Cumpararea si vanzarea de obligatiuni de stat
Folosind exemplul nostru de mai sus, spuneti ca obligatiunea dvs. pe 10 ani este la jumatatea drumului pana la scadenta si ca ati observat o investitie mai buna în alta parte. Doriti sa va vindeti obligatiunea catre un alt investitor, dar pentru ca au aparut oportunitati de investitii mai bune, cuponul dvs. de 5% pare acum mult mai putin atractiv. Pentru a compensa deficitul, s-ar putea sa va vindeti obligatiunea pentru mai putin de 10.000 A $ investiti initial.
Un investitor care cumpara obligatiunea ar primi în continuare aceeasi rata a cuponului – 5% la 10.000 USD. Dar randamentul lor ar fi mai mare, pentru ca au platit mai putin pentru a obtine acelasi profit.
Se spune ca o obligatiune cu un pret egal cu valoarea sa nominala se tranzactioneaza la acelasi nivel – daca pretul sau scade sub valoarea nominala, se spune ca se tranzactioneaza la o reducere si, daca pretul sau creste peste valoarea nominala, se tranzactioneaza la o prima .
Ce factori afecteaza preturile obligatiunilor de stat?
Cerere si oferta
La fel ca orice activ financiar, preturile obligatiunilor de stat sunt dictate de cerere si oferta. Furnizarea de obligatiuni de stat este stabilita de fiecare guvern, care va emite noi obligatiuni pe masura ce vor fi necesare. Cererea de obligatiuni depinde de faptul daca obligatiunea arata ca o investitie atractiva.
Ratele dobanzii pot avea un impact major asupra cererii de obligatiuni. Daca ratele dobanzii sunt mai mici decat rata cuponului pentru o obligatiune, cererea pentru acea obligatiune va creste, deoarece reprezinta o investitie mai buna. Dar daca ratele dobanzii cresc peste rata cuponului obligatiunii, cererea va scadea.
Cat de aproape este legatura de scadenta
Obligatiunile de stat emise recent vor avea întotdeauna preturi avand în vedere ratele dobanzii curente, ceea ce înseamna ca, de obicei, vor tranzactiona la sau aproape de valoarea lor nominala. Iar în momentul în care o obligatiune a ajuns la scadenta, este doar o plata din împrumutul initial – ceea ce înseamna ca o obligatiune se va întoarce spre valoarea sa nominala pe masura ce se apropie de acest punct.
Numarul platilor ratei dobanzii ramase înainte de scadenta unei obligatiuni va avea, de asemenea, un impact asupra pretului acesteia.
Ratinguri de credit
Obligatiunile de stat sunt de obicei privite ca investitii cu risc scazut, deoarece probabilitatea ca un guvern sa încalce plata împrumutului sau tinde sa fie scazuta. Însa se pot întampla incumpleri si o obligatiune mai riscanta se va tranzactiona, de obicei, la un pret mai mic decat o obligatiune cu risc mai mic si o rata a dobanzii similara.
Principala modalitate de evaluare a riscului de neîndeplinire a obligatiilor de catre un guvern este prin ratingul de la cele trei agentii principale de rating – Standard and Poor’s, Moody’s si Fitch.
Riscurile obligatiunilor de stat
S-ar putea sa auziti investitorii spunand ca o obligatiune de stat este o investitie fara riscuri. Întrucat un guvern poate întotdeauna sa tipareasca mai multi bani pentru a-si face fata datoriilor, teoria merge, veti primi întotdeauna banii înapoi la scadenta obligatiunii.
În realitate, imaginea este mai complicata. În primul rand, dupa cum am vazut cu criza datoriilor Greciei, guvernele nu sunt întotdeauna capabile sa produca mai mult capital. Si chiar si atunci cand pot, nu îi împiedica sa nu mai plateasca împrumuturile.
Dar, în afara de riscul de credit, exista cateva alte capcane potentiale de care trebuie sa fii atent cu obligatiunile de stat: inclusiv riscul de la dobanzi, inflatie si valute.
Ce este riscul ratei dobanzii?
Riscul ratei dobanzii este potentialul ca ratele dobanzilor în crestere sa provoace scaderea valorii obligatiunii dumneavoastra. Acest lucru se datoreaza efectului pe care îl au ratele ridicate asupra costului de oportunitate al detinerii unei obligatiuni atunci cand ati putea obtine un randament mai bun în alta parte.
Ce este riscul de inflatie?
Riscul de inflatie este potentialul ca cresterea inflatiei sa determine scaderea valorii obligatiunii dumneavoastra. Daca rata inflatiei creste peste rata cuponului obligatiunii dvs., atunci investitia dvs. va va pierde bani în termeni reali. Obligatiunile indexate pot contribui la atenuarea acestui risc.
Ce este riscul valutar?
Riscul valutar se aplica numai daca cumparati o obligatiune de stat care se plateste într-o alta moneda decat moneda dvs. de referinta. Daca faceti acest lucru, atunci ratele de schimb fluctuante pot vedea valoarea investitiei dvs. scazuta.