Despre certificarea ISO 22000

Ce este ISO si ce presupune ISO 22000?In linii mari, ISO este denumirea generica pentru standardele internationale emise de catre Organizatia Internationala de Standardizare, o organizatie independenta, non-guvernamentala, ce cuprinde 165 de state membre. ISO este si abrevierea utilizata pentru a face referinta la aceasta organizatie. Aceasta, prin aducerea impreuna a unor experti din mai multe domenii de activitate, care sa impartaseasca idei si cunostinte si sa dezvolte standarde universale, acceptate integral, relevante pentru piata, doreste sa sustina inovatia pietei pe toate nivelurile si sa ofere solutii la provocarile cu care se confrunta companiile.

Certificatul ISO 22000 apare ca rezultat al concentrarii experientei tuturor celor care au contribuit la formularea lor, in directia oferirii unor reglementari care sa coordoneze activitatea organizatiilor in asa fel incat sa indeplineasca asteptarile tuturor categoriilor de public carora se adreseaza, de la furnizori, la angajati, clienti sau chiar organe de conducere conducere; asteptari acceptate la nivel universal si international.

ISO Standard, una din cele mai importante companii de consultanta in vederea obtinerii certificarii ISO din Romania, vine in ajutorul tuturor companiilor care vor sa obtina una sau mai multe dintre urmatoarele certificari: ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001, ISO 45001, ISO 22000 sau ISO 27001.

Standardul ISO 22000 (HACCP) e proiectat pentru a permite tuturor tipurilor de organizatii din cadrul lantului alimentar sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentare. Mai exact, impun un set de norme si reguli care sa fie respectate la nivel general de toate companiile care activeaza in industria alimentara, pentru a asigura siguranta productiei pe toate planurile. Printre acestea se regasesc  producatorii de nutreturi, producatorii de alimente primare, poducatori alimentari, operatori de transport si de stocare, subcontractorii punctelor de vanzare cu amanuntul; carora li se adauga si alte tipuri de organizatii cum ar fi producatorii de echipamente, de materiale de ambalare, de agenti de curatare, aditivi sau alte ingrediente alimentare.

Un beneficiu important al obtinerii acestei certificari il constituie faptul ca faciliteaza implementarea Codexului HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point, tradus ca: Analiza riscului si controlul punctelor critice) pentru igiena alimentara de catre o multitudine de organizatii internationale. Odata obtinuta certificarea, implementarea acestuia se poate face intr-o maniera rapida si organizata, identica din punct de vedere al metodologiei, atat de la tara la tara, cat si de la produs la produs.

Conditii de obtinere a certificarii ISO22000

Pentru a putea aplica pentru o astfel de certificare este necesara existenta sau adoptarea unor masuri specifice care sa demonstreze ca organizatia indeplineste regulile preliminare necesare obtinerii acesteia. Compania trebuie sa adopte masuri si strategii care garanteaza si imbunatatesc constant masurile ce privesc igiena, siguranta si calitatea, in ceea ce priveste lucrul cu alimente, cat si metodele de manipulare, ambalare si transportare a acestora. Printre cele mai importante conditii pe care organizatia trebuie sa le indeplineasca se plaseaza detinerea unui plan riguros de igienizare si dezinfectare; asigurarea deplina a angajamentului tuturor membrilor sai de a imbunatati constant si eficient siguranta alimentelor; asigurarea unor metode de combatere a daunatorilor; un plan detaliat de intretinere a instalatiilor si echipamentelor; alimentarea corecta cu energie, tratarea apei si controlul calitatii aerului; bune practici de manipulare a alimentelor, ambalare si transport; controlul si monitorizarea furnizorilor; etc.

Odata indeplinite aceste conditii, organizatia poate demara procesul de depunere a documentelor care sa ateste ca aceasta se incadreaza in exigentele certificarii.

ISO 22000 si beneficiile sale

Avantajele pe care le confera ISO 22000 organizatiilor care o adopta

Primul si cel mai important aspect pe care il presupune o astfel de certificare este faptul ca se pot identifica mult mai usor riscurile ce pot aparea in cazul sigurantei alimentare si astfel ofera posibilitatea de a rezolva neregulile in timp util, in asa fel incat sa nu fie afectata nicio parte implicata. Mai mult, fiind acoperit de un standard atat de important pe plan international si functionand pe baza principiilor acestuia, aveti garantia ca intotdeauna veti actiona in baza legislatiei in vigoare, fara sa poata aparea abateri de la aceasta si, ulterior, sanctiuni aferente.

Un alt avantaj semnificativ este dat de posibilitatea de a diminua costurile blocate de coordonarea ineficienta a resurselor. Prin implementarea unui plan managerial strict, reusiti sa va concentrati in vederea reducerii risipei produse prin manipularea gresita a produselor si materiilor prime.

In aceeasi nota, avand o atentie sporita in ceea ce priveste aspectele mentionate anterior, nu doar ca veti putea fi mult mai constienti cu privirea la introducerea unor eventuale imbunatatiri in procesele manegeriale, dar veti castiga si increderea si simpatia clientilor in produsele si serviciile dumneavoastra, datorita faptului ca vor observa gradul ridicat de implicare pe care il aveti in vederea asigurarii celor mai bune conditii de productie.

Acest sistem, odata adoptat, asigura controlul, identificarea si monitorizarea punctelor care sunt critice sau neconforme ale proceselor, factori care ar putea conduce la compromiterea intregii calitati a produselor alimentare.

Implementarea ISO 22000 are multe beneficii , dar consolidarea sigurantei alimentare si un nivel mai ridicat de garanție, cu respectarea legii, sunt cele care pot reprezenta un real factor de diferentiere fata de concurenta . Pentru a inspira increderea si fidelitatea consumatorilor in ceea ce priveste produsele dumneavoastra alimentare IsoStandard este alegerea cea mai potrivita. Actionand in functie de normele impuse de acest standard, aveti garantia ca nu veti putea face greseli care sa dauneze clientilor si implicit afererii dumneavoastra.

Cat timp este valabil un certificat?

Un asemenea certificat vine cu o valabilitate standard de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, fara intreruperi de valabilitate, daca organizatia indeplineste in continuare toate standardele aferente.

Contacti-ne pentru cel mai bun pret din Romania.

Call Now Button