Certificare ISO 45001: Sistem de management al sanatatii la locul de munca

Cum se obtine o certificare ISO 45001 : 2018? 

Ce este sistemul de management al sanatatii si securitatii la locul de munca?

Sistemul de management al sanatatii si sigurantei la locul de munca este o disciplina care are ca scop prevenirea ranilor si bolilor cauzate de conditii de munca deficitare. Protejati-va angajatii prin promovarea sanatatii cu o certificare ISO 45001. Obiectivul sau este de a imbunatati conditiile de munca si mediul de lucru pentru a proteja bunastarea angajatilor sai.

Ceea ce se intentioneaza a fi realizat atunci cand se dezvolta o imbunatatire continua anticipeaza toate riscurile care pot afecta siguranta sau sanatatea angajatilor, aceasta se realizeaza prin evaluarea si controlul acestora.

Diferentele intre o certificare ISO 45001 si OHSAS 18001

Principala diferenta este adoptarea unei structuri la nivel inalt. Integrarea noii ISO 45001 cu restul standardelor va fi mult mai usoara datorita faptului ca pastreaza aceeasi structura , clauze si mod de gandire.

Standardul ISO 45001 este alcatuit din 10 clauze si fiecare este completat si extins cu 10 anexe, adica o anexa pentru fiecare clauza. Acest lucru evita ambiguitatile care apar in standardele ISO 9001 si ISO 14001 . In comparatie cu vechiul standard OHSAS 18001, putem evidentia urmatoarele:

Contextul companiei. Acest concept este nou si nu a fost gasit in standardele OHSAS 18001. Toate organizatiile ar trebui sa ia in considerare atat problemele interne, cat si cele externe care sunt relevante pentru sistemul de management al sanatatii si securitatii la locul de munca. Clauza, ceea ce doriti este sa va concentrati asupra angajatilor, respectand nevoile si asteptarile acestora .

  • Conducerea si participarea angajatilor. In standardul OHSAS 18001 se gaseste doar conceptul de leadership, totusi, in standardul ISO 45001 extinderea conceptelor gasite in clauza 5. Politica si rolurile sunt incluse, precum si participarea si consultarea. In cele doua standarde, procesul este similar, dar in noul standard este specificat mult mai detaliat, adaugand leadershipul ca o sectiune care se concentreaza pe importanta leadershipului pe tot parcursul procesului.
  • Planificare. In acest domeniu, toate riscurile si oportunitatile care sunt incluse sunt incluse in sistemul de management al sanatatii si securitatii la locul de munca. Comparativ cu OHSAS 18001, acestea sunt perfect definite in functie de pericole cu abordari proactive pentru identificarea pericolelor. Multe concepte sunt clarificate ca in reglementarile anterioare nu erau clare despre diferitele riscuri si oportunitatile pe care trebuie sa le abordeze.
  • Suport . In noua ISO 45001, toate cerintele necesare pentru a avea un sistem de management al sanatatii si securitatii la locul de munca sunt acoperite, in acest sens standardul OHSAS 18001 a fost imbunatatit. Se poate observa ca toate resursele se afla sub aceeasi clauza.
  • Operatiune . Include informatii despre controalele operationale si pregatirea pentru situatii de urgenta si despre modul de reactie.
  • Evaluarea performantei . Aceasta sectiune acopera majoritatea clauzelor 4.5 privind conformitatea, auditul intern si revizuirea managementului prin monitorizarea si masurarea sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale.
  • Imbunatatirea . Accidentele, neconformitatile si actiunile corective, in acest nou ISO 45001 sunt incluse in aceeasi clauza, deoarece acestea trebuie tratate in acelasi mod. Structura este imbunatatita.

Contextul sistemului de management al sanatatii si securitatii la locul de munca

In anii 90  aceasta intrebare a fost ridicata de Organizatia Internationala pentru Standardizare, cunoscuta in principal prin acronimul sau ISO .

Aceasta a fost, pentru a cauta ajutor companiilor angajate in sanatatea si securitatea in munca, dincolo de reglementarile stabilite la nivel national sau regional.

Aceasta cale a inceput dupa publicarea standardelor de calitate ISO 9001 si a standardelor de mediu ISO 14001, dar a fost anulata din cauza opozitiei Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) .

Aceasta opozitie fata de dezvoltarea unui standard international ISO pentru securitate si sanatate in munca se datora faptului ca OIM a pus deja la dispozitia companiilor sau organizatiilor o serie de Liniile directoare privind sistemele de management (ILO-OSH 2001 ).

In mod similar, British Standards Institute sau BSI  nu au cedat si, cu acelasi grup de lucru creat anterior de ISO, a elaborat standardul OHSAS 18001 pentru Sanatate si Siguranta in Munca, care a fost publicat in cele din urma in 1997.

Dar, in cele din urma, cererea din partea tarilor  pentru elaborarea unui standard international privind sanatatea si siguranta la locul de munca a avut o mare pondere. Astfel, ISO a ridicat din nou crearea acestui standard.

Apoi, in 2014 a fost publicat primul proiect , numit ISO / CD 45001 sau Committee Draft, din care au fost facute o serie de comentarii (de catre Comitetul International ISO PC 283) care au fost luate in considerare pentru versiunea finala a anului 2017, si publicarea sa ulterioara in 2018 ca ISO 45001: 2018 .

Standardul de securitate si sanatate in munca ISO 45001 de astazi

In 2018, mult asteptatul standard international ISO 45001 pentru securitate si sanatate in munca a fost in cele din urma publicat, revolutionandu-i pe cei responsabili pentru sistemele de management, prin faptul ca nu stiau exact cum sa efectueze migratia sau cum sa se adapteze la schimbari .

Pentru aceasta migratie , British Standards Institute a acordat o perioada de trei ani , dupa care standardul OHSAS 18001 va disparea, lasand in vigoare doar ISO 45001.

O clarificare care trebuie facuta, datorita indoielilor din partea majoritatii utilizatorilor, este ca standardul ISO 45001 nu implica actualizarea sau revizuirea standardului OHSAS 18001 . Desi, este adevarat, a fost luat in considerare pentru elaborarea sa.

Standardul ISO 45001 este un standard total nou si primul de natura internationala in ceea ce priveste Sanatatea si Siguranta la locul de munca.Cea mai frecventa intrebare este daca # ISO45001 iti va aduce ceva nou …

Avantajele oferite de certificarea ISO 45001

In cele din urma, una dintre cele mai frecvente intrebari este despre beneficiile reale pe care o certificare ISO 45001 le va aduce companiilor care il implementeaza sau care efectueaza migrarea de la OHSAS 18001.

In general, beneficiile pe care le aduce nu sunt mult mai multe decat cele ale oricarui alt sistem de management , in special cele care au adoptat structura la nivel inalt. Acestea sunt, printre multe altele:

•             Imbunatatirea culturii de prevenire a organizatiei, deoarece promoveaza conducerea conducerii superioare in sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale.

•             Datorita structurii sale la nivel inalt, poate fi integrat cu restul standardelor cele mai frecvent implementate , cum ar fi ISO 9001 pentru calitate sau ISO 14001 pentru mediu.

•             Abilitatea de a se integra in toate procesele si de a se alinia la obiectivele stabilite, in conformitate cu abordarea bazata pe proces initiata cu ISO 9001: 2015.

•             Comunicarea si difuzarea mai eficienta si organizata a documentelor la toate nivelurile si in aceleasi domenii.

•             Coordonare sporita intre procese si departamente responsabile pentru acestea.

•             Scaderea absenteismului si a pedepselor .

•             Pentru companiile cu alte sisteme de management implementate, beneficiul este imbunatatirea continua.

In concluzie, se poate extrapola cu adevarat ca cheia obtinerii de beneficii odata cu implementarea noii ISO 45001 Sanatate si Siguranta in Munca va depinde in mare masura de ceea ce compania doreste sau are nevoie .

Discutati cu un auditor astazi.

Spuneti-ne cu ce va putem ajuta si un membru al echipei va va contacta astazi.

certificare iso 45001

Sistemul de management al sanatatii si sigurantei la locul de munca este o disciplina care are ca scop prevenirea ranilor si bolilor cauzate de conditii de munca deficitare. Protejati angajatii prin promovarea sanatatii. Obiectivul sau este de a imbunatati conditiile de munca si mediul de lucru pentru a proteja bunastarea angajatilor sai.

IsoStandard– Servicii de certificare ISO 45001

IsoStandard servicii de certificare iso

Ce motive au determinat alte 900 de companii sa ne aleaga?

Avantajele sistemelor implementate:

Pentru ca optimizeaza timpul in cadrul organizatiei .

Mai putin timp pentru a rezolva o actiune corectiva.

Mai putin timp pentru pregatirea intalnirilor de conducere.

Mai putin timp petrecut la colectarea si procesarea indicatorilor.

Viteza mai mare e adaptare la piata.

Avantajele sistemelor certificate:

Pentru ca reduce considerabil si cuantificabil costurile.

Mai putine schimburi de documentatie fizica intre zone.

Costuri indirecte mai mici derivate din gestionarea documentelor.

Investitia este profitabila inainte de primul an.

Imagine mai buna care rezulta intr-o cota de piata mai ridicata.

Avantajele colaborarii cu noi

Oferim cel mai bun pret din Romania pentru servicii de certificare iso similare cu cele oferite.

Serviciul de certificare are costuri minime raportatea la piata de certificare din Romania.

Implicarea dvs este minima, deci costuri 0.

Nu trebuie sa angajati personal suplimentar pentru gestionarea sistemului, il adaptam pe specificul organizational al dvs.

Garantam certificarea, deci nu platiti mai multe etape de audit.

Avantajele IsoStandard

Siguranta si Incredere: Dvs sunteti asigurati pe tot procesul de certificare ca ati ales partenerul potrivit pentru certificare:

Plata la sfarsit in momentul obtinerii certificatelor.

Implicare minima, noi transformam organizatia dvs spre a fi eligibila obtinerii certificarii.

Transparent, fara costuri ascunse. Toate costurile sunt prevazute contractual inainte de demararea proiectului.

Certificari acreditate international.

Solicitati acum gratuit mai multe informatii despre certificarea iso.

Contacti-ne pentru cel mai bun pret din Romania.

Call Now Button